Sa sve nižim jesenjim temperaturama najbolje se boriti ukusnim i toplim domaćim obrokom. Predstavljamo vam jedan ljubičasti obrok, tačnije juhu od mrkve i đumbira. Kako je pripremiti, provjerite u nastavku!

Sastojci

Kašika ulja
2 ljubičaste (a mogu i narandžaste/bijele/žute/šarene) mrkve (oko 200 g)
1 manji krompir (oko 80 g)
½ bijelog bataka (može ga zamijeniti krompir, oko 200 g)
1 manji luk
2 češnja bijelog luka
1 komadić đumbira
2 mlada luka
temeljac (oko 1,5 litra, količinu prilagoditi željenoj gustoći)
so, biber

Priprema

Sve korjenasto povrće nasjeckamo na ujednačene komadiće (otprilike 1 cm x 1 cm, mrkva može na tanke kolutiće). Češnjak, luk, mladi luk i đumbir sitno nasjeckamo. Na kašičicu biljnog ulja stavimo luk i korjenasto povrće i sve lagano posolimo, dinstamo oko pet minuta na srednjoj vatri dok nije malo omekšalo i promijenilo boju, u posudu dodamo češnjak, đumbir, mladi luk, i dinstamo još minutu. Podlijemo temeljcem i kuhamo dvadesetak minuta. Usitnimo štapnim mikserom. Tu će dobar štapni mikser/blender biti od velike pomoći i napravit će one nijanse u teksturi koje čine juhu posebno finom.

Ako nemate dobar mikser, juhu uvijek možete procijediti kroz sitno sito i tako dobiti ekstra glatku i podatnu juhu. Ili ju možete ostaviti i nešto rustikalniju, i dalje je fina. Na kraju dodamo tekućine ako je juha pregusta, još soli i papar po svom ukusu.

Ukrasimo chillijem, mladim lukom i korijandrom.

(Buro247)