Najsretnija vijest za buduće majke uvijek sa sobom donosi i novi izazov, a to je kako sačuvati kožu i cijeli organizam od svih posljedica koje mogu nastati tokom tih devet mjeseci. Njega kože u takvom periodu ne podrazumijeva nužno skupe tretmane i preparate, već samo redovnu i discipliniranu brigu.  Kako biste svoju kožu održali hidratiziranom i zdravijom koristite kreme, hranjive losione, te ulja koja sadrže vitamine A i E

Koža kao tjelesni “omotač” koji štiti i trudnicu i bebu zaslužuje najkvalitetniju zaštitu i njegu stoga buduće mame već od samog početka trudnoće trebaju brinuti o tome da svojoj koži posvete dovoljno vremena i pažnje.

Kako biste prošli sa što blažim posljedicama potrebno je da kožu održavate vitalnom, hidratiziranom i u svakom trenu spremnom za sve promjene koje je očekuju kroz 40 uzbudljivih sedmica.  Glavni krivac za drastične promjene u kvaliteti kože budućih majki su hormoni, progesteron i estrogen koji su u tom periodu naročit o aktivni. Oni su najveći uzročnik svih promjena koje se pojave na koži tokom tih devet mjeseci i zato je bitno odmah na početku odrediti kakva vam njega najbolje odgovara. U nastavku donosimo koje su to najčešće promjene kroz koje prolaze trudnice, te korisne savjete kako se najlakše istih riješiti

Pojava strija

Najviše glavobolje budućim majkama zadaju strije, zato je kožu potrebno od samog početka mazati malo masnijim kremama i losionima. Strije najčešće nastaju u drugom tromjesečju trudnoće i jedanput kada se pojave, uglavnom i ostaju. Zato je korištenje posebnih krema protiv strija već od početka trudnoće najučinkovitiji način da spriječite njihovo pojavljivanje. Prevencija kremama i lagana masaža su zaista jedina sigurna metoda da ih izbjegnete. Pred kraj trudnoće preporučuje se što češće na kritična mjesta nanositi kreme protiv strija i to u debljem sloju, a nije loše ni da imate pri ruci kantarionovo ulje.

 Tamna linija

Svijetla crta (linea alba) duž trbuha koju svi imaju u trudnoći postane tamnija i uočljivija. U trećem tromjesečju ta linija potamni zbog hormona, a  kako ne možete uticati na njenu pojavu jedino vam preostaje da pijete dovoljno folne kiseline koja će malo ublažiti tu diskoloraciju. U svakom slučaju tamna linija će izblijedjeti najkasnije nekoliko mjeseci nakon poroda.

Hiperpigmentacija kože

Riječ je o tamnjenju kože što je najčešća promjena u trudnoći. Javlja se zbog velikog nivoa raznih hormona, na način da još više tamne ona područja koja su i prije bila tamnija. Na primjer, mladeži, pjegice, na dojkama bradavice kao i aureola, koža genitalija i pazuh, a ponekad čak i koža lica. Za to se ne treba previše brinuti, jer će se koža nedugo nakon poroda povratiti u normalnu boju.

Gubitak elastičnosti

Za hidrataciju kože trudnicama se preporučuje da svaki dan njeguju tijelo odgovarajućim preparatima koji će održati elastičnost kože, naročito na bedrima, trbuhu i grudima. Za tuširanje je poželjno koristiti kupke, a izbjegavati sapune i gelove koji isušuju kožu. Nakon tuširanja upotrebljavajte hidratantne losione koji će  osigurati mekoću i gipkost kože.
Bolovi i ukočenost

Bolovi i ukočenost u leđima gotovo pa muče svaku trudnicu, a u tim je slučajevima preporučljiva masaža cijelih leđa, vrata, a zbog slabe cirkulacije u nogama masirati je dobro i noge, te stopala. Masaže ublažavaju bolove, potiču cirkulaciju, otklanjaju otečenost, te njeguju kožu. Masaža pomaže trudnici da se oslobodi fizičkog umora i stresa, da poboljša funkciju mišića, te doprinosi njenom opuštanju i smirenju.

Suha koža

Koža trudnica često je suha, uglavnom zbog toga što tijelo koristi više tekućine za bebu. Jedini način da to spriječite je da tokom devet  mjeseci pijete  što više tekućine. Najpogodnije za piti je nezaslađen čaj,  limunada bez šećera i, naravno, voda. Pijte polako, u malim gutljajima tokom cijelog dana. To će vam navlažiti kožu iznutra, a najbolji pokazatelj da pijete dovoljno tekućine je svijetla mokraća. U zimskim mjesecima, zbog grijanja poželjno je da se na radijatore stavi vlažna krpa ili upotrebljavaju vlažilice prostora koje će  navlažiti zrak u prostorijama u kojima boravite. Za njegu koristite neutralne hidratantne emulzije za osjetljivu kožu.

Trikovi za bolje raspoloženje

 Make-up – Budući da se vaše tijelo širi, vjerovatno se ne osjećate baš najljepšom, no, to ne znači da trebate odustati od uređivanja. Vodeći i dalje brigu o svome izgledu poboljšat ćete psihičko stanje i raspoloženje. Malo tečnog pudera i korektora prekrit će nepravilnosti, a lagano sjajilo u boji ili vrlo hidratantan ruž za usne će vas osvježiti.

Topla kupka – Trudnicama se ne preporučuje dugo namakanje u kadi, ali ipak u toploj kupki možete uživati barem jednom sedmično.  Koristite sapun s neutralnim pH faktorom, ili još bolje nabavite prirodne sapune koji sadrže glicerin koji koži vraća elastičnost i ne isušuje je. Za njegu područja oko trbuha najprikladnija su mekana i umirujuća ulja narandže ili mandarine.

Plivajte – Plivanje je jedna od najpreporučljivijih aktivnosti tokom trudnoće, ali nakon što se prvo istuširate i dobro navlažite kožu odgovarajućom emulzijom ili mlijekom. Često se u bazenu mogu dobiti gljivice, pa se dobro posušite nakon plivanja, a zatim je neophodno i pranje blagim sapunom za intimnu njegu.