Jako je bitno da kožu stalno održavate vlažnom, pogotovo sada kada dolaze ljepši, ali i mnogo sparniji dani. Vlažnost će vašoj koži pružiti savršeno njegovan i svjež izgled, te istaknuti prirodnu ljepotu. Da vas podsjetimo na bitnost hidratacije vaše kože donosimo vam odgovore na najčešća pitanja koja možda niste znali, a trebali biste

Zašto je hidrirana koža seksi?

Zato što je podatna i napeta! Privlačan izgled povezan je sa stepenom optimalne vlažnosti sva tri sloja kože: dermis mora sadržavati 80 posto vode, epidermis 70 posto, a površinski sloj 13 posto. Hidratacija je istovremeno način da zaštitite kožu od nastanka bora i da „izbrišete“ postojeće. Hidratantnim preparatima održavate prirodnu vlažnost kože, pogotovo u 30-ima jer aktivni sastojci pomažu proizvodnji ureje, aminokiselina i ceramida, te kolagena i hijaluronske kiseline.

Koji su najbolji aktivatori hidratacije?

Sve je više hidratantnih preparata inspirisano popularnim filerima. Hijaluronska kiselina i kolagen zvjezdani su sastojci filera jer u trenu popunjavaju kožu iznutra i vraćaju joj mladalački izgled. Na isti način djeluju i kada se apliciraju u obliku kreme ili seruma. Tvore površinski film koji sprečava isparavanje vode i vraća je u dermis. Za najbolju hidrataciju potražite kreme sa hijaluronskom kiselinom jer potiče proizvodnju kolagena i elastina u koži zbog čega je finalni produkt sjajna i zategnuta koža.

Kako znati šta koži treba?

Svakom tipu kože treba hidratacija. Čim koža počne zatezati, pucati , gubiti sjaj i preutati se jedan od osnovnih krivaca je hidratacija. Uzročnici mogu biti nagla promjena u mikroklimi i psihički stres. Ova stanja nemojte miješati sa s hronično suhim tipom kože kojem zapravo manjka masti. Kako bi se usporilo isparavanje vode suhu kožu trebate hidrirati i osigurati joj hranjivu njegu.

Da li su sve kreme zapravo i hidratantne?

I jesu i nisu. Klasične kreme na bazi glicerina, estera i silikona usporavaju isparavanje vode pa su idealne za njegu normalne do mješovite kože. Manjak masti kod suhe kože možete nadoknaditi kremama bogatim elementima u tragovima, urejom, hranjivim tvarima poput ulja, maslaca i voskova.

Kada uzeti ulje, a kada serum?

Ulja sadrže 100-postotne masnoće pa su dobra za njegu suhe kože, dok su sreumi bogati vodom i hranjivim tvarima, pa su idealni za masnije tipove kože. Onima sa mješovitim i suhim tipom kože preporučuje se aplikacija seruma, pa onda kreme.

Može li se koristiti ista hidratantna krema sa 20 i sa 50 godina?

Ne, zato jer koža u različitim dobima ima i različite potrebe. Nastanak finih borica u 20-ima izaziva dehidracija površinskog sloja , te koži treba hidratantna „injekcija“  da ih popuni i spriječi nastanak većih bora pa je u toj dobi dovoljna bazična njega. U 30-ima proizvodnju fibrolasta treba potaknuti formulama koje su obogaćene hijaluronskom kiselinom i omogućiti koži dodatnu regeneraciju uz pomoć noćne kreme. U 40-ima se intenzivira gubitak kolagena pa su nam od velike pomoći preparati na bazi retinola, dok u menopauzi koristite sve više hranjivih preparata zasićenih lipidima.

Treba li hidratantna krema sadržavati UV filtere?

Nije naodmet. Filteri su samo dodatna zaštita, a UV zračenje nije štetno samo ljeti. Dokazano je da tokom zime apsorbiramo čak 50 posto godišnjeg UV zračenja. Te zrake prodiru dublje od UVB zraka sve do dermisa gdje stvaraju slobodne radikale i oštećuju fibroblaste. Prije kreme s UV zaštitom nanesite dobru hidratantnu ili kremu bogatu antioksidansima.

Beauty rutina

DA dvofaznom skidanju šminke mlijekom, a zatim losionom

NE pilingu više od jednom sedmično

DA nježnim pilinzima na bazi enzima, a ne na bazi grubih granula

NE odvrtanju klime do kraja, jer ako je zrak previše suh voda iz kože brže isparava

DA nanošenju bilo koje hidratantne kreme odmah nakon slijetanja na areodrom, pogotovo ako je let trajao duže od dva sata.